search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
1.9k gösterim
Ear , Jar and War dosyaları ne işe yarar? Temel farkları nedir bunların?

Hangi durumda war, hangi durumda jar veya ear tercih ediliyor?
Genel Kavramlar kategorisinde 2.0k puan

2 Cevap

0 oy
Jar dosyası standart Java dosyalarını ve onlarla ilgili property, metadata vs gibi bilgileri içerir.

WAR dosyası bunlara ilave olarak servlet, jsp, html, javascript vs gibi web uygulamaları için gerekli dosyaları içerir.

EAR dosyası da Java EE arşiv dosyasıdır. Bir sunucuya yüklenmek üzere bir veya daha fazla modül içerebilir.
291 puan
yeniden gösterildi
Selam Sinan :)

EAR  sunucuya yüklenebiliyor diğerleri yüklenmiyor mu demektir bu. Bir de bir ya da daha fazla modül içerir derken ne gibi mesela somut örnek .

Ek olarak JAR dosyalarının içine embeded tomcat dahil edilebiliyor spring boot kullanarak, ve tek bir jar ile herhangi bir serverın altına atmadan bir şeyler yapılabiliyor diye biliyorum.  Bundan ötürü bir web uygulaması için gerekli tüm dosyaları içermiş olmuyor mu ve WAR dan bir tık üste geçmiş olmuyor mu?

Ben ne zaman JAR, ne zaman WAR veya EAR tercih etmeliyim. Neye göre karar veriliyor?
Haklısın. Müsait bir zamanda daha derli toplu bir şekilde yazacağım.
0 oy

İki açıdan inceleyebiliriz.
1- Dosya yapısı açısından: Sanıyorum ki üçünün bir farkı yok. Hepsi de sıkıştırılmış birer dosya oluyorlar. Hatta denemek için elindeki jar-war-ear dosyalarını 7zip ya da winzip ile açıp içine bakabilirsin. Dİğer bir yöntem .class dosyalarını zipleyip uzantısını jar yapıp sonra classpath'e ekleyip çalıştırabilirsin.
2- Mantıksal yapı açısından: Bu dosyaları farklı uygulamalar farklı değerlendirir. Mesela tomcat uzantısı war olan dosyayı alıp açar ve bir klasor altına atar, sonra kullanmaya başlar. Ama jar dosyasının içindeki dosyaları açmaya kalmaz direk okur. Buradan şu çıktıya gelebilirsin; mantıksal olarak dosya isimlerinin uzun hallerine bak. ,

  •  Jar - Java Archive : herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan java direk kullanabilir.
  • War - Web Application Archive: Bir web sunucusu tarafından okunabilen dosyalar. (tomcat, WAS, wildfly vb.) içinde jar'lar bulundurabilir.
  • Ear - Enterprise Archive : Bir application server tarafından okunabilen dosyalar. (WAS, Wildfly vb) İçinde war ve jar dosyaları bulunabilir.
6.2k puan

İlgili sorular

1 oy
1 cevap 289 gösterim
289 gösterim
EAR uygulamanın içine classların WAR olarak çıkmasını pom.xml ile nasıl sağlayabilirim ?
23 Ocak 2019 Java kategorisinde alibaris 446 puan sordu
0 oy
1 cevap 362 gösterim
362 gösterim
Eclipse te bir java projem var ve buna Apache Poi jarlarını eklemek istiyorum. Projeye jar ekleme işlemini nasıl yapabilirim?
18 Şubat 2022 Java kategorisinde kupanintorunu 365 puan sordu
0 oy
1 cevap 269 gösterim
269 gösterim
Selamlar arkadaşlar, Maven kullanarak bir konsol uygulaması geliştiriyorum. [mvn clean compile package] çalıştırdığım zaman gerekli kütüphaneleri tek jar dosyası içine toplamıyor. Nasıl yapabilirim?
27 Mayıs 2016 Java kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
2 cevap 288 gösterim
288 gösterim
Selamlar, Elimde bir jar dosyası var. Bu bir standalone windows form uygulaması. Çalıştırıyor ve işleme başlatıyorum, işlem XSL yardımıyla XML transformasyonu. İki farklı durum oluşuyor. Uygulamaya çift tıklar çalıştırırsam; ilk işlemler başlıyor transformation ... sorun vermiyor. Aklınıza neden olabileceği veya nasıl sorunu bulabileceğim ile alakalı bir fikir geliyor mu? İyi çalışmalar.
4 Mart 2016 Java kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 832 gösterim
832 gösterim
Best practice kavramı nedir? Neden kullanılır?
21 Ekim 2020 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu