search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
985 gösterim

Kütüphanelerin yazılımcılara kod tekrarının önüne geçme amacıyla yazılmış kod yığınları diye biliyorum. Yazılımcıların kütüphanelere doğrudan erişim olurken, API ise bu kütüphanelere bir ara yüz ile doğrudan değilde dolaylı yoldan erişilmesini sağlıyor diye biliyorum. 

Şöyle bir diyagram var nette, kütüphanelere api üzerinden erişim diye yorumladım.  Doğru mudur?

Adından da anlaşılacağı üzere "uygulama programlama ara yüzü". Yanlış veya eksik bir nokta var mı ya da ekleyebileceğiniz?

Temelde farkı nedir, neden hep library veya api kullanmıyoruz? Hangi durumda library hangi durumda api yazılmalı/ kullanılmalıdır anlamaya çalışıyorum. Yardımcı olur musunuz?

Genel Kavramlar kategorisinde 2.0k puan

1 cevap

0 oy
Kavram olarak karıştırılabilecek birşey gibi dursa da aslında tanımı kolay. API dediğin Application Program Interface. Yani bir işlem için dışarıya açılan görüntü mesela iki sayıyı toplayan bir fonksiyon yazacaksın

int topla(int i, int j)

Bu bir API'dir. Gerçekleştirim detaylarını bilmiyorsun. Arkada nasıl bir toplama işlemi yapılıyor bilmiyorsun. Biraz genişletelim.

int topla(int i, int j)
int cikar(int i, int j)
int carp(int i, int j)
float bol(int i, int j)

Burada gördüğün bir hesap makinasının API'leri oluyor. Bunları çeşitlendirebilirsin. Mesela Üye kaydı yapan işlemi gösterebilirsin ya da Bilet satanı.

void uyeKayit(Uye u)
boolean biletEkle(Uye u, Rota r)

Bunların hepsinin gerçekleştirimlerini yaptığını ve bir dll, jar gibi dosyaya koyduğunu ve insanlara dağıttığını düşün. Bu dağıttığın metaya da kütüphane diyoruz.
6.2k puan

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 1K gösterim
1K gösterim 25 Nisan 2017 Genel Kavramlar kategorisinde Semih 120 puan sordu
0 oy
1 cevap 387 gösterim
387 gösterim
API Gateway nedir?
15 Eylül 2020 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 773 gösterim
773 gösterim
Programlama ile alakalı araştırma yaparken çeşitli sitelerde API kavramı ile karşılaşıyorum. Tam olarak ne anlama geliyor?
24 Ekim 2016 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 2.9K gösterim
2.9K gösterim
Uygulama geliştirirken internette araştırdığımda kütüphaneler görüyorum. Mesela mail atacağım zaman Java Mail library diyorlar, fakat web sitesi yazacağım zaman da Spring framework görüyorum. Bu kavramların farkı nedir?
13 Ağustos 2016 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 364 gösterim
364 gösterim
Selamlar, Vuetify kullanarak bir sayfa tasarlıyorum. Bir navbar yapıyorum ve takip ettiğim kursta bunun için v-toolbar kullanılıyor. Ben ise bunu kullanıp özelleştirme yaptığımda <v-toolbar flat app> gibi hata veriyor ve bunun yerine v-app-bar kullanılması gerektiğini söylüyor. İkiside aynı işi mi yapıyor? Arasındaki farklar nelerdir?
7 Temmuz 2021 Genel Kavramlar kategorisinde kupanintorunu 365 puan sordu