API=Application programming interface
TÜRKÇESİ=Uygulama programlama arayüzü (çok moda mod çeviri oldu, tdk teknoloji sözlüğünden bakmak lazım)
Kullanımı;
Uygulama geliştirirken sürekli kullandığımız bazı işlemler vardır. Mesela sürekli dosya açmak, dosyanın içine yazmak, veri tabanı bağlantısı, sorugu için gerekli kodların gönderilmesi gibi.
Normalde program yazan insan bu işlemler için zaten programlama dilinin verdiği komutları kullanır. Örneğin, java'da JDBC, .NET'de ado.net, php'de mysqli vb. Tanıma geçmeden önce bu söylediklerimin hepsi birer API örneği oluyor.
Programcı her projesinde tekrar tekrar port programlaması yaparak veritabanına nasıl bağlanılır, nasıl komut gönderilir, sonuçlar nasıl alınır, hangi protokoller kullanılır diye düşünmek zorunda kalmaz. Bu işlemler yerine, güzelce düşünülmüş şekilde bu işlemleri bir kez yazar ve kenara bir yere atar. Bu kenarda saklanan ve daha sonradan kullanılan kod parçalarına API denir. Programlama dilinin özelliğine göre saklama şekilleri değişir. Mesela windows ortamında DLL dosyası yapılıp saklanabilir, ya da java kullanıyorsak .jar dosyası olarak saklanabilir. C ile yazıyorsak .o dosyası olarak saklanabilir. Sonradan kullanıma uygun olarak bekletilir.
Lütfen yorum eklemek için giriş yapınız veya kayıt olunuz.