UAT: Kullanici kabul testi demektir. Yazilan bir programin ya da uretilen bir urunun son kullanici ya da kullanicilar tarafindan test edilip degerlendirilerek onayinin verilmesi surecini icerir. Proje dongusunun en onemli safhalarindan bir tanesidir. Zira kullanici kabul testi sirasinda tespit edilmeyen hatalar sonrasinda urun canliya ciktigi zaman cok daha aci verici bir boyuta donusur ve canli sistem uzerinde hata duzeltmek, ya da veri temizliklemek ciddi anlamda zor ve hatta kimi zaman imkansizdir. O nedenle tum projelerde kullanici kabul testi icin mumkun oldugu kadar genis bir zaman ayrilmali, bu surec cok yakindan ve ciddiyetle takip edilmelidir.
UAT yapilmadan once asagidaki adimlarin hepsinin basarili bir sekilde tamamlanmasi gerekmektedir:
- Yazilimci, gelistirdigi programi kendisi test etmistir ve program verilen isterlere uygun bir sekilde sonuc vermektedir.
- Is analisti ya da testciler, belirlenen akislar icin test senaryolarini tek tek ve degisik verilerle uygulamistir. Program herbir use case icin dogrulanmistir.
Bu adimlardan sonra urun ya da program, musterinin test ortamina atilir ve musterinin kendisinin test etmesi beklenir. Musteriye yardimci olacak test senaryolari ve scriptler de verilebilir ya da musteri isterse kendi test senaryolarini hazirlar.
UAT asamasinda musterinin tespit ettigi bulgular, projenin basindaki isterlerle karsilastirilir ve bulgularla isterlerin ortusup ortusmedigine bakilir. Eger urun ya da program el sikisilan isterlerin tersi yonunde calisiyor ve hata veriyorsa, bu durumda bulgu ‘hata’ olarak nitelendirilir ve ilgili gelistirmeci kisiye cozmesi icin geri gonderilir. Eger urun isterlere uygun sekilde calisiyor ama musteri farkli bir ozellik ya da akis talep ediyorsa bu durumda bulgu ‘yeni istek’ olarak nitelendirilir ve proje ekibi tarafindan degerlendirilir. Projenin kapsamina ve kisitlarina gore onceliklendirilir ve musteriyle anlasmaya varilir.
UAT evresi projenin kritiklik seviyesine gore en az 2 tekrardan olusmalidir. Aslinda urun ne kadar cok test edilirse o kadar cok hata tespit edilir ve cozulur. Boylece canli ortamda karsilasilabilecek hata riski minimuma iner. Bulunan hatalar ve cozumleri musterinin de erisebilecegi bir dokuman uzerinde takip edilmelidir ki gozden kacan ya da unutulan bir hata kalmasin. Urun ancak ve ancak musteri UAT’ye onay verdikten sonra canli ortama atilabilir.