search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
107 gösterim
Sayfa yeniden render edilmeden serverla iletişim için neden ajax kullanılmalı?
Web Programlama kategorisinde 138 puan
yeniden etikenlendirildi

1 cevap

1 oy
Ajax dediğin zaten HTTP üzerinde çalışan birşey.

Javascript kodu ile http request yollayıp, response alıyorsun.

Eski yöntemlerde sayfaya bilgi yollama HTTP Post ile oluyordu ve o postu oluşturmanın yolu da http form içinde action kısmına post etmek istediğin sayfayı koyarak Submit ediyordun. Sonradan js daha yaygınlaşmaya başladı. Komple sayfayı/formu submit etmeyelim, belirli kısımları edelim. Karşıdan response geldiği zaman ise, sadece gerekli yerleri update edelim diye bir yöntem geliştirdiler. Bunun adı da ajax oldu.
6.2k puan
düzenledi
Öyleyse ajax sadece http requestleri sonrasında sayfanın render edilmemesi, yeni gelen veriyle sayfanın anlık güncellenmesi mi oluyor? Ajax diye ayrı bir ismi gerektiren nedir bu durumda?
Zamanında yüksek trafik alan sitelerde komple sayfaların işlenmesi için çok processing power(işlem gücü) gerekiyordu. Artık sadece ufak bilgileri transfer ettiğimiz için o kadar büyük gerek kalmadı.

Bu bir teknoloji adı değil zaten, teknik adı. O zaman için güzel bir aşama kaydetme idi.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 5.8K gösterim
5.8K gösterim
Uygulamayı yazarken sürekli ArrayList kullanıyorum. Ama veri yapıları konularında linked list diye bir kavram daha var. ArrayList'e göre avantajı nedir? Hangi durumda ve neden kullanmalıyım?
25 Mayıs 2017 Algoritma kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 634 gösterim
634 gösterim
Neden genellikle bu inilitize edilme kullanılmaktadır? Yani Map objesine HashMap objesi yaratılıp atanır. HashMap<X, X> = new HashMap<X, X>(); --> Map<X, X> = new HashMap<X, X>(); örnek vercek olursam: HashMap<Integer, String> map = new HashMap<Integer, String>(); bunun yerine Map<Integer, String> map = new HashMap<Integer, String>(); kullanılıyor. Bir benzeri de ArrayList(s)'de de var.
13 Mayıs 2017 Java kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 392 gösterim
392 gösterim
Soruyu beğendiğim için paylaşıyorum. JSE swing kütüphanesinde JPasswordField.getPassword() metodu neden String yerine char[](char array) dönderiyor? String'e göre faydası nedir? İyi çalışmalar.
8 Aralık 2015 Java kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
2 cevap 242 gösterim
242 gösterim
Selamlar, Ionic framework ile bir mobil uyglama geliştiriyoruz. Http request attığımız zaman http 403 hatası alıyoruz. Bunun sebebi ve nasıl çözüleceği konusunda yardım eder misiniz?
9 Ekim 2016 Web Programlama kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 609 gösterim
609 gösterim
redirect:/home ve /home arasında ne gibi bir fark var?
9 Eylül 2022 Web Programlama kategorisinde Furkan Bilsel 138 puan sordu