search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
233 gösterim
Keycloack kullarak token bazlı bir login işlemini nasıl yaparım? Token expire olduğu zaman ne yapmam gerekiyor? Kendisi refresh token alır mı?
Sunucular kategorisinde 6.2k puan

1 cevap

0 oy

Günümüzde web uygulamalarında veri güvenliğini sağlayabilmek için kullanıcı doğrulama yönlemleri arasında token bazlı kimlik doğrulama yöntemide vardır.Token (Belirteç/Jeton), tek kullanımlık yaşam süresi olan hashlenmiş yada şifrelenmiş bir bilgi içeren metinlerdir.Token bazlı yetkilendirme olayında üretilecek tokenler access token ve refresh token olarak ikiye ayrılır.

Access Token (Erişim Belirteci): Bir kaynağa ulaşmak için verilmiş belirteçtir. Tıpkı bir API anahtarı gibi gönderilebilen, uygulamaya erişim sağlayan tokendır. Genellikler kullanıcı identifier’ı (tanımlayıcısı) ve opsiyonel olarak expire (son kullanım tarihi) vardır.Exp(Expire), token’ın yaşam süresini belirtir. Uygulama, erişim belirtecinin süresinin dolduğunu algıladığında uygulama, yeni bir erişim belirteci elde etmek için Refresh Token kullanır.

Refresh Token (Yenileme Belirteci): Üretilen token değerinin süresi bitmeden ya da bittiğinde kullanıcıyı yeniden login işlemleriyle meşgul etmeden gerekli yetkilendirmeyi tekrar sağlayabilmek için refresh token mekanizmasını kullanılır.

Client öncelikle gerekli authorization için Authorization Server’a bir istekte bulunur ve bu istek neticesinde “Access Token” ile birlikte “Refresh Token” değerlerini elde edilir. Süreçte Resource Server’a yapılan tüm istekler, access token’ın süresi bitip geçersiz oluncaya kadar access token aracılığıyla gerçekleştirilir.  Access token geçersiz olduğu durumda kullanıcıyı tekrardan login sayfasına yönlendirerek kullanıcı adı ve şifre kontrolü yapmak yerine kullanıcıya önceden gönderilmiş olan refresh token değeri ile Authorization Server’a bir istekte daha bulunulur ve tekrar yeni bir access token üretilerek hiç vakit kaybetmeksizin kullanıcıya bu yeni token değeri ile kaldığı yerden devam etme olanağı tanınır. Tabi bu arada refresh token kullanıldıktan sonra geçerliliğini yitirerek üretilen access token değerine eşlik edebilecek yenisi üretilmiş oluyor.

316 puan
Güzel anlatım için teşekkürler. Peki bu yapıyı keycloack hazırda destekliyor mu?
Evet keycloak bu yapıyı destekliyor. Keycloak realm settings menüsünden tokens bölümünden token ayarlamaları yapılabilir.

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 756 gösterim
756 gösterim
Keycloack kullarak session ve token bazlı login işlemlerini yapabiliyor muyuz?
12 Kasım 2021 Sunucular kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 447 gösterim
447 gösterim
Keycloack ile ben session bazlı bir login işlemi yapabilir miyim? Yapabilirsem java uygulama nasıl bağlayabilirim? Session timeout değerini nasıl ayarlayabilirim?
12 Kasım 2021 Sunucular kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 494 gösterim
494 gösterim
Keycloack kullanarak google veya facebook üzerinden login işlemi yaptırabilir miyim? Yaptırabiliyorsam nasıl ilerlemem gerekir?
12 Kasım 2021 Sunucular kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
0 cevap 94 gösterim
94 gösterim
Benim bir ürünüm (internet sitem) olduğunu düşünüyorum. Bu siteye kullanıcılar kaydoluyor, bu işlemi sonucu keycloack içinde bir kullanıcı oluşturuyorum. Bu oluşturulan kullanıcıya bir verification email atmak ve linke tıkladığımız zaman kullanıcının verified olmasını istiyorum. Bunun için keycloack bana yardımcı oluyor mu? Olursa nasıl kurgulamam gerekiyor?
12 Kasım 2021 Sunucular kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
0 cevap 82 gösterim
82 gösterim
Bir uygulama geliştirmek ve bu uygulama içinde firma kaydı, firmaya ait kullanıcı kaydı yapmak ve kullanıcılara birkaç farklı yetki seviyesi vermek istiyorum. Nasıl bir yapı kurgulayabilirim?
12 Kasım 2021 Sunucular kategorisinde kenan 6.2k puan sordu