search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
418 gösterim
Hibrit şifreleme nedir? Çalışma mantığını açıklayınız.
Genel Kavramlar kategorisinde 167 puan

1 cevap

0 oy

Hibrit şifreleme, simetrik ve asimetrik şifreleme algoritmalarının avantajlarını birleştirmektedir. Asimetrik şifrelemenin yavaş olması ve simetrik şifrelemenin de anahtar dağıtımının sıkıntılı olmasından dolayı bu sisteme ihtiyaç duyulur..Yani asimetrik şifreleme sisteminin kolaylığını simetrik şifreleme sisteminin verimliliği ile birleştiren bir sistemdir.

Simetrik algoritmalar işlemcilere ek yük getirmeyecek şekilde tasarlanırlar. Bu yapıları çok hızlı çalışmalarını sağlar. Simetrik algoritmalar şifreleme ve şifre çözme işlemleri için tek anahtar kullandığından anahtarın ele geçirilmesi veya hesaplanması algoritmanın tüm gücünü kaybetmesi anlamına gelir. Bundan dolayı simetrik algoritmaların(şifrelemenin) en zayıf tarafı anahtar yönetimidir.

Asimetrik şifreleme ise çözülmesi zor matematik problemler üzerine kuruludur. Dolayısıyla büyük verilerin şifrelenmesinde tercih edilmezler. Şifreleme işlemleri ne kadar yavaş olsa da anahtar yönetimi bir o kadar başarılıdır.

Bu sistemlerde asimetrik şifreleme, genellikle iki taraf arasında güvenli bir bağlantı kurmak için kullanılır(güvenli web sitelerine bağlanmak gibi).Güvenilir bir ilişki sağlamak için public/private key kullanılır. Güvenli bir bağlantı kurulduktan sonra iki tarafın hassas verilerini daha hızlı paylaşılabilmesi için simetrik şifreleme kullanılır.

Her iki sistemin güçlü yanlarını kullanmanın kombinasyonu hibrit şifreleme (hybrid encryption) olarak bilinir. SSL ve TLS hibrit sistemlerinin en yaygın kullanılan örnekleridir.

167 puan
düzenledi

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 886 gösterim
886 gösterim
Şifreleme tekniklerinde çift taraflı (two way encoding/encrypting) nedir? Hangi amaçlar için kullanılır. Çeşitleri var mıdır?
5 Aralık 2018 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 212 gösterim
212 gösterim
https://pnpm.io/ https://www.npmjs.com/ https://yarnpkg.com/
9 Haziran 2023 Genel Kavramlar kategorisinde Barış Engin 1 102 puan sordu
0 oy
1 cevap 179 gösterim
179 gösterim 16 Ocak 2023 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 220 gösterim
220 gösterim
UI/UX kavramları ne anlama gelmektedir?
7 Mart 2022 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 382 gösterim
382 gösterim
Docker konusuna bakarken openshift kavaramı karşıma sıkça çıktı. Bu yapı bize ne tür olanaklar sağlar?
16 Aralık 2021 Genel Kavramlar kategorisinde ŞEYMA 316 puan sordu