search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
1.2k gösterim
Lazy ve Eager Loading kavramlarını bilen arkadaş var mı?

Datanın ekrana getirilmesi , getirildikten sonra gösterme kısmında nasıl çalışıyor.  hangi durumda hangisini tercih edilmeli?
Genel Kavramlar kategorisinde 2.0k puan

2 Cevap

0 oy
Hemen ihtiyacın olmayacak datayı, daha sonra, ihtiyaç olunca çekerek ilk baştaki işlem süresini kısaltmış olursun. (Lazy loading) Örneğin şöyle bir data yapın olsun: Bir üniversitedeki hocalar, hocaların verdiği dersler ve bunlara kayıt olan öğrenciler. İlk ekranın da şu şekilde olsun: Üniversitedeki tüm hocalar ve verdikleri derslerin listelendiği bir ekran. Normalde arka planda derslerin altında da öğrenci listesi var ama senin şu anda bu bilgiye ihtiyacın yok, çünkü ekranda sadece hocaları ve dersleri gösteriyorsun. burada öğrenci listesi kısmı lazy loading olması mantıklı. Sonraki ekran şöyle olabilir: Mesela bir derse tıklayınca onu alan öğrencilerin listesi olan bir ekran gelir. Öğrenci listesini burada load edersin.
291 puan
0 oy
Herhangi bir uygulamanın herhangi bir anında, işlenilmek, gösterilmek istenen bilginin daimi kaldığı yerden alınıp getirilmesine loading diyoruz. Örneğin, veri tabanında sabit duran bir bilginin ekranda gösterilmesi için çekilip hafızada saklanması, harddisk de duran bir bilginin işlenmesi için hafızaya getirilmesine, vb.

Bu bilgilerin ne zaman getirileceği ve hangi parçalarının getirileceği konusunu düşündüğümüz zaman lazy ve eager adında iki farklı yakşalım önümüze çıkıyor.

Mesela bir oyun oynayacağımız zaman oyunun bütün bölümleri, karakterleri oyun ilk açıldığında yüklenmez. Oyunu oyna butonuna bastığımız zaman bir loading yazısı görürüz. Bu lazy (uyuşuk) loading için güzel bir örnek oluyor. Karakterlerin bilgileri oyun başlayana kadar hafızaya yüklenmese de olur. Ne zaman başlayacak o zaman yükleriz.

Diğer bir örnek bir word dökümanını açtığınız zaman dökümanın tamamı hafızaya yüklenir ve siz sayfa geçtikçe yüklenmeye devam etmez. Yani parça parça ilerlemez. Buna eager (hevesli, istekli) loading denir.

Yüklenecek bilginin ne kadar büyük olduğu ve arada network katmanının olması durumu gibi şartlara göre yükleme şekline karar vermek gerekir.

Kısaca toparlayalım. İşlenecek bilginin tamamının hafızaya/sayfaya/gerekli alana bir kerede yüklenmesine eager loading diyoruz. Bilginin işleme anı geldiği zaman gerekli alana yüklenmesine ise lazy loading diyoruz.
6.2k puan

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 3K gösterim
3K gösterim
JPA, ORM, Hibernate ve Persistence kavramları nedir? Bunları birbirleri ile arasındaki ilişki nasıldır?
21 Ekim 2016 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 602 gösterim
602 gösterim
Güvenlik açıkları sıralamasında üst önceliklerdeki bir kavram olarak Insufficient Logging & Monitoring (uygunsuz loglama ve müşade) ne demektir? Nasıl başa gelir? Nasıl engellenir?
30 Kasım 2018 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 1.3K gösterim
1.3K gösterim
Java bir entity oluşturup, veri tabanıdna dynamic veri çekmeye çalışyorum. Ama bir alttaki hatayı alıyorum, neyi gözden kaçırıyorum sizce. @Id @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY) private long calorieId; private long userId; private Date activityDate; private Double ... .core.convert.support.ArrayToObjectConverter.convert(ArrayToObjectConverter.java:66) ......................
25 Temmuz 2017 Java kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 909 gösterim
909 gösterim
MySQL veri tabanına bir select atıp veri çekmeye çalışyorum. Ancak sürekli aynı hatayı alıyorum . Sorun ne olabilr? Rowid yapıp , başta 1,2,3 4 diye otomatik sayı getirmeye çalışyorum. Entity class ise ; @Id @GeneratedValue(strategy = GenerationType.IDENTITY) private long calorieId; private ... , '0' as activity_date, '1' as user_id FROM DUAL ,(SELECT @rownum := 0) r ; " , nativeQuery=true)
25 Temmuz 2017 Java kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 732 gösterim
732 gösterim
Hibernate kulanarak CrudRepostiory implement ediyor ve native Query yazmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Mümkün ise örnek bir syntax verebilir misiniz?
25 Temmuz 2017 Java kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu