search
Giriş
Merhabalar arkadaşlar, Sitemizi programlama ile ilgilenen bütün arkadaşlarımızın Türkçe içerik konusunda çektiği sıkıntılar düşünülerek soru/cevap şeklinde bir etkileşimde bulunabilmesi için kurduk. Umuyoruz hepimiz için güzel bir deneyim olur. Hasscript Ekibi
0 oy
914 gösterim
İş ilanlarında baktığım zaman front-end developer ve back-end developer gibi kavramlar görüyorum. Biz programlama öğrenirken C ile yazmayı, java ile yazmayı ya da herhangi bir dille yazmayı görüyoruz. Front-end ya da back-end diye birşey söylenmiyor. Hangi gruba girmiş oluyoruz, ya da bu belirleyebileceğimiz bir durum mu?

Bu kavramlar hakkında bir bilgi verir misiniz?
kapalı
Genel Kavramlar kategorisinde 2.0k puan
düzenledi

1 cevap

0 oy
 
En İyi Cevap
Eskiden pek böyle kavram yoktu, herkes herşeyi yapar durumdaydı. Bir internet sitesi yapılacak "yapar mısın?" dendiği zaman programcı açar, başlar, bitirirdi. Zamanla her iş için yeni yeni kütüphaneler/uygulama çatıları(framework) bunun yanında yeni uygulama çalışma alanları (bilgisayarlar, tabletler, telefonlar) çıktı. Özellikle ekranların değişmesine göre uygulamanın ne iş yaptığından çok nasıl göründüğü kısmında gelişmeler oldu ve ekran tasarımları ve kullanıcı deneyimleri için artık ekranları geliştiren geliştiriciler (developer) daha çoğaldı. Ekran geliştirmek başlı başına bir meziyet olduğu için, bu kısımda kendini geliştiren geliştiriciler var. Bu arkadaşlar front-end developer (önyüz geliştiricisi) oluyor.

Bunun yanında eskiden uygulamanın yapması gereken işi yapacak arkadaşlar arkada çalışmaya devam ediyor. Yine DB bağlantıları, yine bir iş mantığı kurulması gibi işleri devam ettiriyor. Bu geliştirmeleri de back-end developer (türkçesi nasıl olur bilemedim) dediğimiz arkadaşlar hallediyor.

İkisinden de biraz biraz ya da çok çok -artık kişiye göre değişiyor- yapan arkadaşlar yine bir işi alıp ekranlarından db yapısına geliştiren arkaraşlara da full-stack developer diyoruz.

Zamanla front-end developer sayısı artıyor. Yetenekli arkadaşlar, güzel tasarlanmış ekranlar yapmaya devam ettikçe ihtiyaç oldunduğu daha çok anlaşılıyor. Front-end developer çalıştırmak görece biraz daha büyük firmalar tarafından yapılıyor. Çok küçük olanlar yine her işi yapmaya eğilimliler.
6.2k puan
seçti

İlgili sorular

1 oy
1 cevap 149 gösterim
149 gösterim
Java kodumda değerinin ikisi de boşşa ve ikiside doluysa diye uzun uzun yazıyorum. Bunun bir kısa yolu var mıdır?
11 Şubat 2021 Java kategorisinde Hilalcli 215 puan sordu
1 oy
1 cevap 653 gösterim
653 gösterim
Global scope kavramı ve Scope-Lifetime farkı nedir ?
1 Kasım 2019 Genel Kavramlar kategorisinde begum22 116 puan sordu
0 oy
2 cevap 958 gösterim
958 gösterim
.gitignore ve .gitkeep farkı nedir? Bir tanesi commit edilirken hariç tutulacak dosyaları tutup, diğeri de boş folder ların tutulmasını mı sağlıyor ? Doğru mudur? Öyle ise içeriğini nasıl doldurmak gerekir örnek verebilir misiniz? Bu dosyaları oluştururken hangi komutu kullanmalı? mkdir folder açarken bunlarda ne kullanmalı?
28 Temmuz 2017 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu
0 oy
1 cevap 545 gösterim
545 gösterim
Güvenlik konularında SSL ve TLS'in farkı ne oluyor? Neden ikisi birden var?
5 Haziran 2017 Genel Kavramlar kategorisinde kenan 6.2k puan sordu
0 oy
1 cevap 2K gösterim
2K gösterim
selam, Git'deki Fork ve Branch özelliği ne işe yaramaktadır? ve ne farkı vardır?
2 Mayıs 2017 Genel Kavramlar kategorisinde tolgacelik.art 2.0k puan sordu